molnUB2
Hem
Ätstörningar
Kristen livsstil – andlig anorexia
Jätten i spegeln
Religiösa fenomen
Teologi
Camilla Dahlbergs bok I himlen får jag äta
Webbshop

Jätten i spegeln

Jätten i spegeln
Helene Arkhem
Richters 2005


Prinsessan blev bortlovad till kungen mot sin vilja. Hon blev desperat och bad till Gud om att bli ful och därmed slippa bli bortgift. Och uppenbarligen blev hennes böner besvarade, för hon blev mager och fick hår över hela kroppen.

Så lyder i korthet legenden om helgonet Wilgefortis, en portugisisk prinsessa som levde omkring år 1000. En nutida förklaring till legenden är att Wilgefortis helt enkelt drabbades av anorexi. Därmed är hon ett av de första kända fallen som finns dokumenterade. Det visar att ätstörningar inte är ett problem som enbart existerar i vår tid.

 

Jätten i spegeln, med undertiteln En bok om kampen mot anorexi och andra ätstörningar, handlar alltså om ätstörningar. Journalisten Helene Arkhem har följt anorexisjuka Mikaela sedan 2002, och berättar här hennes historia. Det är en historia om elva års kamp mot såväl anorexi som bulimi. Så småningom fick Mikaela vård på Anorexicentrum i Huddinge. Där behandlades hon under drygt ett och ett halvt år. Att kampen är lång och smärtsam får vi också bevittna genom utdrag ur Mikaelas dagbok. Idag mår hon bra, och studerar vid Karolinska institutet.

Jätten i spegeln innehåller också flera faktaavsnitt, som är granskade av docent Claes Norring. Han är psykolog och föreståndare för Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar. Helene Arkhem har intervjuat olika experter inom området. Det innebär att olika åsikter dryftas, vilket ger boken en intressant och välgörande bredd. Vidare presenteras även historik samt nutida forskning och teorier om ätstörningar.

Jätten i spegeln är lättläst och ger en god inblick i fenomenet ätstörningar. Den poängterar också att det finns hopp. Av de som drabbats av anorexi blir mer än varannan helt frisk inom tre år. Boken riktar sig främst till alla som kommer i kontakt med unga tjejer. En sådan grupp är tonårsföräldrar. Syftet är att öka deras förståelse för sjukdomen, så att de lättare ska kunna upptäcka den i tid. Men syftet med boken är också att hjälpa den som misstänker sig ha någon form av ätstörning.


Camilla Dahlberg