molnUB2
Hem
Ätstörningar
Religiösa fenomen
Om faran med auktoritära andliga ledare
Religiösa lobbyister vill sprida fördomar i makten
Teologi
Camilla Dahlbergs bok I himlen får jag äta
Webbshop

Religiösa fenomen

Under denna rubrik har vi samlat artiklar om olika religiösa fenomen. Dessa fenomen är enligt vår uppfattning intressanta ur ett religionsvetenskapligt perspektiv.


Om faran med auktoritära andliga ledare

Äntligen tycks frågan om kritiskt tänkande i förhållande till andliga auktoriteter ha kommit upp på dagordningen i frikyrkorna. Det tråkiga är att det skulle behövas en sådan fruktansvärd händelse som morden i Knutby för att detta skulle ske.

Ls mer....

Religiösa lobbyister vill sprida fördomar i makten

Vad är egentligen kristna värderingar? Därom kan de lärde tvista hur mycket och länge som helst. Faktum är att det finns en uppsjö av olika riktningar som anser sig förespråka en sann och trovärdig tolkning av denna tvåtusenåriga religion. Och somliga av dessa riktningar har också politiska intressen. Många har nog inte lyckats undgå Livets Ord-pastorn Ulf Ekmans utspel inför olika valtillfällen. De går i stort sett alltid ut på att socialdemokraterna är styrda av onda andar. Vidare är USA ett skrämmande exempel på religionens makt i politiken. Vissa delstater avrättar folk i Guds namn, och de har dessutom den fanatiska anti-abortrörelsen Moral Majority. Den och andra högerkristna organisationer är kända för att ha lobbyister långt upp i maktens korridorer.

Ls mer....